Göğün dalgalanması ve gök cisimlerin yüzmesi

 Tur 9. “O gün gök, sarsılıp çalkalanır.”

Arapçası: “Yevme temurus semau mevren.”

Bu ayette “çalkalanır” için kullanılan kelime “temur” kelimesidir. Sözcüğe baktığımızda bu kelime söyle tercüme ediliyor : “deniz dalgalanmak, talazlanmak, çalkalanıp dalga dalga olmak, çalkalanmak, salıntı, temevvüç, timarcı, mühlet vermek,vakit vermek, süre tanımak, intizar etmek, beklemek, katlandırmak, dalgalanmalar.”

Son kelime ise “mevran’dır. Bu ifade fiili güçlendirmek için gelmiştir. Mefulü mutlaktır. Dalgalanışın çok şiddetli ve kesin olacağı anlamına gelir. Yüce Allah ayette kıyamet zamanında tüm evrenin çok şiddetli dalgalanacağını, çalkalanacağını buyurmaktadır.

Bu nasıl olabilir? 1400 yıl önce evrenin ne olduğu bile bilinmezken, modern bilim dahi evrenin boş olmadığını yeni keşfetmişken Kuran evrenin boş olmadığını ve kıyamette dalgalanıp-çalkalanacağını bildirmektedir. Kuran’da geçen evrenin dalgalanması ve çalkalanması modern bilimin keşfi ile açıklığa kavuşmuştur. Kütle çekimsel dalga (‘gravitational waves’) olarak ön gördüğü bu dalgaların varlığını matematiksel olarak gösterse de deneysel olarak kendi yaşam döneminde ispatlanamayacağını söylemiştir.

Çünkü bu dalgaları tespit etmek için çok modern cihazlar gerekmektedir. Albert Einstein bunu biliyordu. Uzay zamanı dokusu bir denize benzetilebilir. Bir dalga nasıl denizde yol alıyor ise uzay zamanının ani bükülmesine neden olan durumlar da uzay zamanda yerçekimi dalgaları oluşturur.

Bu dalgalar ışık hızında hareket ederler ve önüne gelen her şeyi (yıldızlar dâhil) tüm uzayla birlikte sallarlar, hareket ettirirler. Kütle çekimsel dalgaların (‘gravitational waves’) bir özelliği de tüm evreni baştan sona sallamalarıdır. Bu dalgaların sebebi nedir? Kütlesi olan ve hareket eden her şey uzayda aslında yerçekimi dalgası oluşturur. Ama bu dalgaların miktarı çok çok küçüktür. 

Fakat çok hızlı hareket eden dev kütleli yıldızlar büyük kütle çekimsel dalgaları (‘gravitational waves’) oluştururlar. Buna en iyi örnek 2 karadelik veya 2 nötron yıldızı veya 1 nötrol yıldızı ile 1 kara delik çift sisteminin oluşturduğu dalgalardır. Bu dev kütleye ve yoğunluğa sahip yıldızlar birbirleri etrafında o kadar hızlı hareket ederler ki uzay zamanda dalga oluştururlar. Bu dalgalar tüm evreni ışık hızında dolaşırlar. 2016 yılında LIGO ‘The Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory’  ve ‘Virgo interferometer’ laboratuvarları çok büyük bir keşif yaptılar. İnsanlık tarihinde ilk kez bir kütle çekimsel dalgasını (‘gravitational waves’) tespit ettiler ve kaydetmeyi başardılar.

Uzay zamanın bükülmesi ile oluşun bu dalgalar tüm evreni ışık hızında dolaşırlar. Ayette bu dalgalara işaret vardır. Ayetten anladığımıza göre bu dalgalar tüm evrende sallantıya ve çalkantıya neden olacaktır. Anşılan o ki kıyamette tüm evren yok olurken inanılmaz büyüklükte kütle çekimsel dalgaları tüm evreni sallayacak ve çalkalanacaktır. Uzay zamanı dalgalanmış bir deniz gibi sallayacaklardır.

Rad 2. “Görebileceğiniz bir destek olmadan gökleri yükselten, sonra tüm yönetime egemen olan, Güneş'i ve Ay'ı buyruk altına alan Allah’tır. Hepsi belli bir süre için akıp gitmektedir. Tüm işleri kontrol eder ve ayetleri detaylı olarak açıklar ki Rabbinizle kavuşma konusunda kuşkunuz kalmasın”

Bu ayette Yüce Allah Güneş ve Ay'ın her birinin belirlenmiş bir ecele doğru akıp gittiğini buyurmuştur. Yüce Allah akıp gitmek anlamı için (يَجْرِى) yecri kelimesini kullanmıştır. Bu kelimenin kökü (جري) akmak (flow), sıvı içinde akmak (stream) anlamındadır. [Hans Wehr 4th ed., page 144 (of 1303)]

Uzay bir deniz olarak görülmekte ve o denizde dalgalanmalar oluşuyor ve cisimler orada yüzmekte. Bazı fizikçiler, zamanın ve mekanın superfluid denilen bir sıvıdan oluştugunu söylüyorlar. Bu Teori, büyük (genel görelilik) ve küçük (kuantum mekaniği) teorilerini eşleştirme konusunda birçok problemi çözebilir. Kuran ise 1400 yıl önce bu düşüncenin doğru olduğunu savunuyordu.

Bazı Fizikçiler, Zamanın ve Mekanın superfluid denilen bir sıvıdan oluştugunu söylüyorlar. Bu Teori, büyük (genel görelilik) ve küçük (kuantum mekaniği) teorilerini eşleştirme konusunda birçok problemi çözebilir.

Kuran ise 1400 yıl önce bu düşüncenin doğru olduğunu savunuyordu. Kütle çekim dalgalanmasını Denizde oluşan dalgalanmalara benzetmiştir ve hatta başka ayetlerde Güneşin ve ayın bir yörüngede yüzdüğünden haber veriyor. Buradan Kuran'ın defaatle olduğu gibi, en doğru kelimeleri seçtiğini görüyoruz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Nisâ 34: Kadınlar dövülür mü?

Kur'an'da Dünya'nın şekli

Ahzâb 51 ve ‘Allah arzunu hemen gerçekleştiriyor’ hadisi