Sperm göğüs ve bel arasından mı çıkar? (Târık, 86/7)

Gayrimüslimlerin en çok eleştirdiği âyetlerden biri de Târık 7’dir. Allah âyetlerinde şöyle buyuruyor: “İnsan neden yaratıldığına bir baksın. O, atılan bir sudan yaratıldı. O su, bel ve göğüs kafesi arasından çıkar. Şüphesiz Allah onu (öldükten sonra) tekrar yaratmaya elbette kādirdir.”

Gayrimüslimler bu âyetleri alıp, şöyle iddiada bulunmaktadırlar: Âyetler bize spermin bel ve kaburga kemiği arasından çıktığını söylüyor fakat bu doğru değildir. Sperm testislerden çıkar ve testisler belirtilen bölgede değildir.

Şimdi âyetin analizine geçelim: Bu âyet tarih boyunca üzerinde tartışmalar yapılmış bir âyettir. Yani âyet çok kapsamlıdır, çok derindir. Yani âyetin tek bir yorumu yoktur, pek çok yorumu vardır. Biz de bu farklı yorumları ele alıp âyeti açıklayacağız.

İnsan Çıkıyor Yorumu

İlk olarak, âyetlerin Arapçasına baktığımızda Târık 7’de ‘o su’ gibi bir ifade görmüyoruz. Buna göre âyet insanın çıktığı yeri yani anne karnından çıktığı yeri ifade ediyor olabilir. Bunun anlatımı şöyledir: Allah ilk âyette kimden bahsediyor? İnsandan. Sonraki âyette? Yine insandan. 8. âyette ‘tekrar yaratmaya elbette kâdirdir’ denilirken ne kastediliyor? Yine insan. Buna göre 7. âyet de insandan bahsediyor olmalı.

Yine Allah farklı bir âyette [1] bebeğin anne karnından çıkışını Târık 7’deki ‘çıkmak’ kelimesiyle  ifade ediyor. Buna göre Târık 7’in insanın anne karnından çıktığı görüşü daha sağlam olur.

Yine bu görüşü Kurtûbî tefsirinde nakletmiştir. [2]

İddia: İnsan yine de bel ve kaburga arasından çıkmaz yani karından çıkmaz. Karnın altındaki pelvik bölgeden çıkar.

Cevap: Âyetteki ‘sülb’ (bel) kelimesinin anlamını iyi bilmek gerekir. Elmalılı’nın belirttiğine göre bu kelime omuriliği ifade edip kuyruk sokumuna da kapsar. [3] Bu kelimenin bu anlamda olduğuna pek çok kaynak vardır. [4] Pelvik bölge kuyruk sokumu ve kaburga arasındadır. Buna göre dediğimde hiçbir hata yoktur.

Fakat yine de belirtelim ki bu görüş zayıftır nitekim 5. âyette neyden yaratıldığımız soruluyor. İnsanın anne karnından dışarıya çıkması bunu açıklamaz, bunu ‘su’ yorumu açıklar. Yine beşinci, altıncı ve sekizinci âyetteki fiiller geçmiş zamanda kullanılıyorken yedinci âyette şimdiki veya geniş zaman kullanılıyor. Buradan âyetlerde bahsedilen şeyin farklı olduğunu çıkartabiliriz. Yine 7. âyetin duraklama işareti ‘Lâm’ iken diğer âyetlerdeki duraklama işareti ‘Tı’dır. ‘Lâm’ işareti kullanıldığında iki âyet arasında duraklama olmaz buna göre 6. ve 7. âyet şöyle okunur: “Atılan bir sudan yaratıldı, çıkar bel ve kaburga arasından.” Bu da sudan bahsedildiği görüşünü güçlendirir.

Bacak ve Omurga Arası Yorumu

Şimdi bu âyetin ikinci yorumuna geçelim: Âyette kaburga için ‘terâib’ kelimesi kullanılıyor. Bu kelime şu anlamlara gelebilir: “Terâib kelimesinin anlamı ‘kişinin iki bacağı, iki eli gibi uzuvları’ mânâsında olduğu İbn Abbâs, İkrime, Dehhâk ve Süfyân es-Sevrî tarafından rivâyet edilmiştir.” [5]

Yedinci kelimesi için şu açıklama yazmaktadır: لْآخَرُ تَسَاوِي الشَّيْئَيْنِ (iki şeyin eşitlenmesi) yani insan vücüdunda eşit seviyede olan iki şey için ‘terâib’ kelimesi kullanılıyor. Bu anlamdan hareketle bu kelimeye bu anlamlar verilmiş.

Eğer bu kekimeyi ‘iki bacak’ mânâsında alırsak da âyette hiçbir sorun kalmıyor nitekim testisler omurga ve iki bacak arasında bulunur.

Folikül Yorumu

Üçüncü olarak, âyetler kadının suyundan bahsediyor olabilir. Bilim ve Yaratılış Ağacı bu konuda şöyle buyuruyor:

“Kadın üreme organlarından yumurtalık (ovaryum) üzerinde ayda bir defa follikül (içi su dolu baloncuk) oluşmakta ve bu follikül patlayarak içindeki yumurta (ovum) hücresini Fallop tüpüne doğru hızla fırlatmaktadır. Baloncuktaki bu patlama sonucu meydana gelen ‘tazyikle fırlatılma olayı’ sayesinde yumurta hücresinin gideceği yere ulaşması sağlanmış olur. [6-7] Eğer tazyikle atılma olmasa idi yumurta hücresi tutunma yerine yani rahime varamayıp karında farklı noktalara tutunurdu, bu olaya ise dış gebelik denir. [8] İnsanın yaratılışı bu hücrenin bulunduğu tazyikli suyla başladığı için Kur’ân bu olayı tazyikli atılan sudan yarattık diye belirtmiştir. Kur’ân’ın indiği dönemde hücre veya ovum diye bir kavram Dünya’da olmadığı için en basit ve anlaşılır haliyle su ifadesi kullanılmıştır […] Spermde de bir suyun içinde yüzen sperm hücreleri vardır ve tohumlamayı bu sperm hücreleri yapar, tıpkı kadının suyundaki ovum hücresi gibi. Fakat biz nasıl ki sperm için su lafını kullanabiliyorsak ve insan bu sudan yaratıldı dememiz normal ise aynısını kadının suyu içinde söyleyebiliriz. Yani kadının suyu içindeki bir hücre yavruyu oluştursa bile genel anlamda yavrunun bu sudan oluştuğunu söyleyebiliriz. Çünkü aynı kullanımı zaten spermde de yaparız.” [9]

Bahsedilen ovum overlerde bulunmaktadır. Overler kuyruk sokumu ve kaburga arasındadır.

Yine Elmalılı bu mânâdan söz etmektedir:

“Öte yandan ulûkun yani döllenmenin meydana gelmesinde kadından da bir maddenin iştirak edip katıldığı daha sonra çocuğun anaya da benzemesi durumlarının ortaya çıkmasından da anlaşılmasına ve hadiste de bunun kadın menisinin katılıp üstün gelmesinden olduğunun söylenmesine dayanılarak katılan etkili veya etkiyi kabul eden bir unsurun dahi nazar-ı itibara alınması gerekmiştir ki bu unsur kadının bezr (tohum) veya büyeyza (yumurtacık) tabir olunan ve döllenen yumurtacığıdır. Kadının suyunun bir meni gibi sayılması rahmin üstünde ‘mebiz’ denilen yumurtalıktan çıkan bu yumurtacıklar dolayısıyladır. “Suyun tamamından çocuk olmaz.” hadisi gereğince çocuk erkek suyunun tamamından değil bir kısmından olduğu gibi, kadın suyunun da hepsinden değil, bu yumurtacığındandır […] Rahmin iki tarafından üstte, her biri bir tarafta iki delik vardır. Bunlara rahim boruları denilen iki boru (Fallop borusu) bitişmiştir. Uzanışları deliklerden rahmin iki tarafı üzeriden boğum yakınına doğru karşı karşıya bir hizadadır. Çapları çok küçüktür. Ünsiyet ve yakınlık yönleri rahimde sabit ve yerleşmiş; vahşilik tarafları ise serbest, yayılmış ve serilmiştir ki buna borunun sayvanı denir. Yumurtalığı kucaklar, yumurtalıklar borunun bu sayvanları içine yerleştirilmiştir. Yüzeylerinde büklümler pürtükler ve mesafeler ve iki yumurtalık arasında on beşten yirmiye kadar şeffaf küçük torbacıklar vardır ki hacimleri is tanecikleri gibidir. Bunlar da sarıya çalar yapışkanlı bir sıvıyı kapsarlar. İşte yumurtalıkların faydası böyle birtakım torbacıkları kapsamaktır ki bu torbacıklar daha sonra erkek menisinden gelişmesi mümkün olmak üzere önce oluşturulmuş birer tohum diye zannedilmekte ve öyle kabul edilmektedir. Bunları rahime nakleden de borulardır. Fıkıhta ‘erkek menisi; beyaz, kalın ve atma özelliği taşır, kadın menisi ise, ince ve sarı olur, atma özelliği taşımaz’ diye tarif olunması da bu açıklamalara uygun düşmektedir. Bu şekilde çocuk, sülb ve göğüs kemikleri arasından çıkan iki suyun toplanmasından meydana gelir.” [3]

Yine Celal Yıldırım şöyle buyurmaktadır:

“Yumurta oluşumu: Yumurtalık dokusunda bir Graaf folikülünün olgunlaşması ve olgunlaşan Graaf folikülünün patlamasıyla içerdiği yumurtanın Fallop borusuna düşmesiyle gerçekleşir. Yumurtalıkta binlerce Graaf folikülü vardır. Küçük kesecikler görünümünde olan Graaf foliküllerinin her birinde sonradan yumurtayı meydana getirecek olan büyük bir hücre bulunur. Hipofîzden salgılanan folikül uyarıcı hormonun etkisiyle folikülün çeperindeki hücreler artar, ici bir sıvıyla dolar ve yumurta olgunlaşır. Sonunda folikül patlar ve yumurtayı atar. Serbest kalan yumurta Fallop borusundan geçerek döl yatağına ulaşır. Her ay bir folikül olgunlaşarak âdet görmenin 14. günü döl yatağına bir yumurta bırakır.” [10]

Bu verilen mânâ hem çelişkiyi giderir hem de bu apaçık bir mucize olur.

Prostat, Veziküla Seminalis Sıvıları Yorumu

Dördüncü olarak, meninin tamamı testislerden gelmez. Menînin %95’i Prostat’tan ve Vesiküla Seminalis’ten gelir. [11-2] Bahsettiğim bu iki organ kuyruk sokumunun hizasındadır buna göre âyet bunları da kapsar. [13-5] Bu mânâya göre âyette yine hata yoktur nitekim âyette ‘menî’ değil ‘mâ’ kelimesi geçiyor ki bu kelime ‘sıvı-su’ mânâsındadır. Buna göre âyetler bu sıvıdan bahsediyor olabilir.

Hem diyelim ki âyet tüm menîyi kastediyor. Testislerin o bölgede olmaması hata mı? Değil nitekim Allah çoğunluğun nereden çıktığından bahsediyor. Dediğim bölgelerden sıvının %95’i çıktığı için Allah’ın testislerden illa bahsetmesine gerek yok. Mesela benim 10 tane giysim olup 9 tanesi Çin’den gelse ve ben desem ki: “Giysilerim Çin’den geliyor.”

Bu bir hata mı? Hayır. Ben çoğunluğun nereden geldiğini (çıktığını) söylüyorum. Buna göre âyetlerde hiçbir hata yoktur.

Vas Deferens Yorumu

Beşinci olarak, sperm hemen testislerden penise geçmez. Sperm testislerden Vas deferens kanalıyla kuyruk sokumunun hizasının yukarısından geçer sonra penis yoluyla atılır. [16-7] Kuyruk sokumunun hizasının üstünde olması onun ‘sülb’ ve ‘terâib’ arasından çıktığını gösterir.

Sülbten Erkek ve Terâibten Kadın Kinâye Yorumu

Altıncı olarak, ‘sülb’ kelimesi erkekten kinâye olup, ‘terâib’ kadından kinâye olabilir. [18] Buna göre âyet şunu demiş olur: “O su, erkek ve kadından çıkar.”

Bu açıklamayı anlamak için ‘küll’ (bütün) ve ‘cüz’ (parça) kavramlarını bilmek gerekir. Örnek olarak siz ‘İstanbul’dayım’ diyince siz tüm İstanbul’da değil, İstanbul’un bir parçasında bulunursunuz. Buna küll ile cüz kastetmek denilir. Kur’ân da bazen küllden bahseder ama cüzü kasteder veya cüzden bahseder ama küllü kasteder. İkisinden örnekler verelim: Nûh 15-6. “Görmüyor musunuz Allah yedi göğü birbiriyle nasıl uyumlu yaratmıştır? Onların içinde Ay’ı bir ışık, Güneş’i ışık kaynağı yapmıştır.”

Mesela bu âyette Allah 7 kat göğün içinde Güneş’in olduğunu söylüyor fakat Güneş sadece ilk göktedir. Yine Allah bir âyette şöyle buyuruyor: Yûsuf 82. “İstersen orada bulunduğumuz şehre ve aralarında geldiğimiz kafileye de sor. Biz gerçekten doğru söylüyoruz.”

Bu âyette ‘şehre sor’ deniliyor ama kastedilen şehir halkıdır. Yani şehir bütün iken, halk onun bir parçası. Yine Allah şöyle buyuruyor: Bakara 211. “Sor (bakalım) İsrailoğullarına, onlara nice açık âyetler vermişizdir.”

Allah burada Yahudilere soru sormamızı istiyor. Fakat Allah burada tüm Dünya’daki Yahudileri mi kastediyor? Hayır, onların bir kısmını kastediyor. Şu ana kadar küll ile cüzün kastedilmesini gördük. Şimdi cüz ile küllün kastedildiği (buna külliyet ilgisi denilir [19]) örneklere bakacağız: Bakara 43. “Hem namazı dosdoğru kılın, zekatı verin, rükû edenlerle birlikte siz de rükû edin.”

Âyetteki ‘rüku edenlerle birlikte siz de rükû edin’ ifadesinden kastedilen sadece rükûnun kendisi değil onun da dahil olduğu namaz; rükû edenlerden kastedilen ise rükûyu içeren namazı kılanlardır. Yine Allah şöyle buyuruyor: İnsân 26. “Gecenin bir bölümünde de O'na secde et. Hem de O'nu uzun bir gece tesbih et.”

Bu âyette de ‘secde et’ denilirken kastedilenin, secdenin kendisinin de dahil olduğu akşam ve yatsı namazının [20] ya da öğle ve ikindi namazının ikamesi olduğu ifade edilmektedir. Yine Allah şöyle buyuruyor: Rahmân 27. “Yalnız sonsuz büyüklük ve ikram sahibi Rabbinin yüzü bâkî kalacaktır.”

Bu âyetteki ‘yüz’ kelimesi Allah’ın tümünü ifade eder. Yine Bakara 144. “Artık yüzünü Mescid-i Harâm tarafına çevir; nerede olursanız olun yüzünüzü o yöne çevirin.”

Bu âyette de ‘yüzünüzü’ denilerek tüm vücut kastediliyor. Aynı şekilde Allah ‘sülb’ diyerek erkeği ve ‘terâib’ diyerek kadını kastediyor. Bu da bilimsel olarak doğrudur. İnsan kadının suyundan ve erkeğin suyundan yaratılır. Kadının suyunun ne olduğunu daha önce açıkladım.

Şimdi burada kinâyenin olduğuna dair deliller verelim: İlk olarak, Kur’ân’da cinselliğe, cinsel organlara ve cinsel sıvılara yapılan tüm atıflar örtmecedir. Mesela Allah erkeğin kadının örtüsü olduğunu söylüyor [21] aynı âyette ‘kadına yaklaşmak’ deniliyor ki bu kadınla cinsel ilişkiye girmek demektir. Yine Allah kadını tarlaya benzetiyor ki bu döllemeyi ifade eder bir tohumun bırakılması gibi. [22] Durum böyle olunca ‘sülb’ kelimesinin de örtmece olması gerekir.

İkinci olarak, Peyamberimiz bir hadiste şöyle buyuruyor: “Kadın bir kaburga kemiği gibidir.” [23]

Peygamberimiz kadının kaburga gibi olduğunu söylüyor. Buna göre ‘terâib’ kelimesi ile kadının kastedilmesi büyük olasılıktır.

Üçüncü olarak, A’râf 172’de Allah şöyle buyuruyor:

“Hatırla ki, Rabbin, Âdemoğullarının sülblerinden zürriyetlerini çıkarıp da onları nefislerine karşı şâhid tutarak; “-Ben sizin Rabbiniz değil miyim?” diye buyurduğu vakit onlar da; “- Evet, Rabbimizsin, şâhid olduk”, demişlerdi. Bu şâhid tuşumuzun sebebi, kıyamet günü, bizim bundan haberimiz yoktu, dersiniz diyedir.”

Bu âyette ‘sülblerinden’ derken mecâzın söz konusu olduğu açık. Söz konusu âyet, insanın fiziksel olarak yaratılışından önce meydana gelen bir olaya atıfta bulunmaktadır. Başka bir deyişle, insanlığın bu noktada gerçek ‘arkaları’ yoktu, çünkü onlar sadece konuşacak cinsel organları olmayan metafizik ruhlardı. Buna göre âyet ‘sülb’ diyerek sırtı kastetmiş olamaz. Sadece Âdem'in bir ‘sırtı’ vardı (ama bu diğer insanların sırtı olmadığı anlamına gelmez yani âyet hiçbir türlü normal sırttan bahsediyor) ve sırtından sıvı değil, sadece ruhlar geldi. Bu dediğimi destekleyecek pek çok hadis vardır:

“Allah (kıyâmet gününde) cehennemliklerin azâbca en hafifi olan birine: - Yeryüzünde mal olarak ne varsa hepsi senin olsa, şu azâbtan kurtulmak için onu feda eder mi idin? diye soracaktır.  O da: - Evet feda ederdim yâ Rabbi, diyecek. Bunun üzerine Allah: - Fakat sen Âdem atanın sulbünde iken ben senden (şimdi göze aldığın fedâkârlıktan) daha ehven bir şey istemiştim ki, bana ortak koşmaman ve nankörlük etmemendi. Fakat sen (Dünyâ’ya gelince tevhîdden) çekinip, müşrikliğe yapıştın! Diyecektir.” [24]

Yine şöyle bir hadis vardır: “Allah, Âdem’i yarattıktan sonra sırtını (sülb) sağ eliyle sıvazladı ve ondan bir zürriyet işleyeceklerdir. Sonra Âdem’in sırtını tekrar sıvazladı ondan bir zürriyet çıkardı ve bunları cennet için yarattım.” [25]

Görüldüğü gibi burada sıvıdan falan bahsedilmiyor. Sonuç olarak, Allah Târık 7’de insanın erkeğin suyundan ve kadının suyundan geldiğini ifade ediyor yoksa belirli bir bölgeden bahsetmiyor.

Peygamberimiz Testisleri Biliyordu

Yine belirtelim ki Peygamberimiz spermin testislerden geldiğini biliyordu. Bunu şu hadisten görüyoruz: “Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem), Usmân ibn Maz'ûn'un kadınlardan kesilip evlenmekten çekinmesini reddetti. Eğer Rasûlüllah onun kadınlardan kesilip çekinmesine izin verseydi (biz daha ileri giderek) muhakkak hadımlaşırdık.” [26]

Hadisteki hadımlaşma şu anlama gelir: “Hadım etme yumurtaları testisten çıkarmaktır …” [27]

İmam Kurtûbî hadisin şerhinde şöyle der: “Bu amelle kişinin çocuk sahibi olması ortadan kaldırılır.” [28]

Yine bir şerhte şöyle buyruluyor: “Hadisteki ‘ihtisâ’ yumurtaları çıkarmaktır. Yumurtaları çıkarılan insana ‘hadım’, hayvana da ‘iğdiş’ denir. İnsan neslinin kesilmesine sebebiyet verdiği için haramdır.” [29]

Peygamber Zamanında Testisler Biliniyordu

Yine Tevrat’ta testislerden ve hadımlaşmaktan bahsedildiğini görüyoruz: Tesniye 23:1. “Testisleri ezilmiş veya erkeklik organı kesilmiş olanlar Rabbin meclisine giremez.”

Matta 19:8-12. “İsa onlara, “İnatçı olduğunuz için Musa karılarınızı boşamanıza izin verdi” dedi. “Başlangıçta bu böyle değildi. Ben size şunu söyleyeyim, karısını fuhuştan başka bir nedenle boşayıp başkasıyla evlenen, zina etmiş olur. Boşanan kadınla evlenen de zina etmiş olur.” Öğrenciler İsa’ya, “Eğer erkekle karısı arasındaki ilişki buysa, hiç evlenmemek daha iyi!” dediler. Evet İsa onlara, “Herkes bu sözü kabul edemez, ancak Tanrı’nın güç verdiği kişiler kabul edebilir” dedi. “Çünkü kimisi doğuştan hadımdır, kimisi insanlar tarafından hadım edilir, kimisi de Göklerin Egemenliği uğruna kendini hadım sayar. Bunu kabul edebilen etsin!” [30]

Hadımlaşmış kişi çocuk yapamayan kişidir. [31-2] Zaten o zamanki insanların testisleri ezildi kişilerin çocuk yapamayacağını görüyorlardı, buradan da akli çıkarım ile spermin testislerden geldiğini çıkartabilirlerdi. Yine hadımlaşma Asya ülkelerinde de vardı. [32] Arapları kısır bırakmak istedikleri kölelerin testislerini buruyorlardı. Hatta öküz olmasını istediği boğaları da testislerinden burup yavruları olmasını engelliyorlardı. Spermin testislerden çıktığı binlerce yıl öncesi Sümer insanları, Mısırlılar tarafından biliniyordu. [33]

Gayrimüslimler Kur’ân’daki mucizelere cevap verince ‘işte şu şu şu millette bu biliniyordu’ derler. ‘Peygamber Tevrat’tan aldı’ derler fakat böyle basit bir meseleyi Peygamber bilmiyor muydu? Yine Gayrimüslimler Peygamberin akıllı olduğunu söylüyorlar. Akıllı bir kişi testislerden spermin çıktığını kolayca anlar. Ama işlerine gelmediği için testis konusunda ona cahil derler. Bu iki yüzlülüktür.

İtirazlara Cevap

İddia I: Nisâ 23. “Kendi sulbünüzden olan oğullarınızın eşleri ve iki kız kardeşi birden almak da size haram kılındı; ancak geçen geçmiştir, Allah çok bağışlayıcı ve esirgeyicidir.”

Bu âyette insanların erkeğin sülbünden yaratıldığı söyleniliyor. Buna göre sülbün kadına ait olabileceği hakkındaki yukardaki tüm yorumların yanlıştır.

Cevap: Bu âyet bambaşka bir şey anlatmaktadır. İnsanların zürriyeti babaların beline (sülbüne) eski zamanlardan beri nisbet ediliyor. Kitab-ı Mukaddes`te bu konuda şöyle bir misal vardır: “Tanrı Ona dedi : Ben her şeye gücü yeten Tanrıyım. Senden ulus ve uluslar topluluğu doğacak. Senin sülbünden krallar gelecek.” [34]

İngilizce’de ‘bir kimsenin çocuğu’ anlamına gelen ‘fruit of one`s loins’ (bir kimsenin sülbünün meyvesi) ifadesi vardır. Kur’ân’dan da örnek verelim: A’râf 172. “Rabbin Âdemoğulları’nın sırtlarından zürriyetlerini alıp …”

Bu âyette spermin belden geldiğine işaret edilmiyor, insanların zürriyetleri oraya nisbet ediliyor.

İddia II: Prostat, Folikül, Veziküla Seminalis kaburga kemiğinden çok uzaktır. Nasıl arasında oluyor?

Cevap: Bu organların uzak olmaları, onların kaburga ve kuyruk sokumu arasında olmadığını ifade etmez. Benim 100 metre sağımda ‘Elit’ adlı bir ev olsa ve 200 sağımda metre sağımda ‘Safir’ adlı bir ev olsa ve ben şöyle desem: “Elit ve Safir’in arasındayım.” Bu cümle hatalı olur mu? Hayır, ben ne kadar o evlerden uzak olsam da yine de onların arasındayım.

Hipokrat’tan Kopya mı?

İddia III: Spermin bel ile kaburga arasından çıktığı Hipokrat’ın görüşüdür. Bu Kur’ân’a yansıtmıştır. [35]

Cevap: İlk olarak, Hipokrat bunu söylemiş olsa bile bunun hata olmadığını yukarda ispatladım. Hipokrat’ın dediğinin Kur’ân’da olması Peygamberin kopya çektiği mânâsına mı gelir? Örneğin bir sınavda soruyu doğru olarak yanıtlayan kişilere paranoyaklık gösterip birbirinden çaldıklarını mı iddia edersiniz? Eğer bu ifade doğru olmayan bir ifade olsaydı ancak o zaman tartışabilirdik bu konuyu.

İkinci olarak, Hipokrat spermin bel ile kaburga arasından değil, tüm bedenden hatta beyinden geldiğini söylüyor. [35] Bu hem bilim ile hem de Kur’ân ile çelişir.

Üçüncü olarak, Hipokrat’ın pek çok yanlışı vardır ki onlar Kur’ân’da yoktur. Örnek olarak, Hipokrat menînin böbreklerden geçtiğini, vücudun temiz organlarından çıktığını ve erkeğin spermlerinin kadınlarınkinden daha güçlü olduğunu söyler. [35] Bunların hepsi yanlıştır. Kur’ân’daki pek çok bilgi Yunan bilimi ile çelişmektedir. [36] Böyle bir durumda Peygamberimiz onlardan nasıl kopyalamış olsun?

Dördüncü olarak, Hipokrat testislerden spermin geçtiğini de biliyordu. [35]

İddia IV: Son açıklaman yanlış çünkü âyette ‘bu ikisi arasından çıkar’ deniliyor. Erkeğin ve kadının arası olur mu?

Cevap: Âyetteki ‘min beyni’ (arasından) kelimesi ‘içinden’ mânâsına da gelir. Bu konuda Ferrâ şöyle buyuruyor: “el-Ferrâ'dan nakledildiğine göre; Araplardan bu kabilden ifadeler nakledilir. Buna göre; ‘omurga ... arasından’ lâfzı ‘omurgadan’ demek olur.” [37]

Yine Ferrâ şöyle bir örnek verir: “Bu iki şeyin arasından çok hayır çıkar, yani bu ikisinden çıkar, demektir.” [38]

Mesela biz deriz ki: “Şu ikisinin arasındaki tartışma hala bitmedi.”

Burada ‘arasında’ derken ‘onların’ tartışmasını kastetmiş oluyorum. Yine Kur’ân’da Allah Nahl 66’da şöyle buyuruyor: ‘… dışkı ile kan arasından (min beyni) süt çıkarıyoruz.”

Bu âyette ‘arasından’ kelimesi ‘ikisinden’ anlamındadır. Nitekim süt gerçekten de oralardan gelir. [39]

İddia V: Belirttiğim iki hadiste [40] de ‘sülb’ kelimesi ‘omurga’ anlamında kullanılıyor. Buna göre son açıklaman yanlış.

Cevap: İlk olarak, ben hiçbir zaman ‘sülb’ kelimesinin hiçbir şekilde ‘omurga’ anlamına gelmediğini söylemedim. Benim belirttiğim âyetlerde kinâye var, belirtilen hadiste kinâye yok. Mesela ‘Allah’ın yüzü’ ifadesinin ‘Allah’ın zâtını’ ifade ettiğini gördük. Peki bu ‘yüz’ kelimesinin her zaman o anlamda olduğunu mu ifade eder?

İkinci olarak, belirtilen hadisler zayıf hadiselerdir. [41-2]

İddia VI: Sülbün erkekten kinâye olduğuna ilk delilinde cinsel konular için ‘örtmece’ var diyorsun fakat Nebe 33 bunun aleyhine delildir: “Göğüsleri tomurcuklanmış yaşıt kızlar;”

Cevap: İlk olarak, ne kadar çağımızda göğüsler ‘seks’ ile eşanlamlı kullanılsa da Kur’ân göğüsleri bir cinsel organ olarak değil, diğer örtülecek yerler gibi bir ‘süs’ olarak tanımlıyor. [43] Hem göğüsleri bir üreme organına benzetmek hayli bir değişik.

İkinci olarak, belirttiğim linkte cinsel şeyler için ‘örtmece’ olduğuna dair onlarca delil vardı. Yani sırf bir âyet ile bu kadar şey çürütülmez.

İddia VII: Terâibin kadından kinâye olduğunu anlattığın hadiste ‘kaburga’ kelimesi tekil geçerken âyette çoğul geçiyor.

Cevap: İlk olarak, âyette ister tekil geçsin ister çoğul. Bu kadının kaburga olmadığı anlamına gelmez.

İkinci olarak, âyetteki ‘terâib’ kelimesi tüm kaburgaları değil gerdanlığın bulunduğu kaburga kemiklerini ifade eder. [44] Allah böylece tekil bir ismi çoğul ile ifade etmiş olabilir. Yani bu özel bir isim olarak düşünülebilir.

İddia VIII: Târık 6’da ‘bir su’ deniliyor fakat son yoruma göre durum öyle değil. Son yoruma göre iki su söz konusu.

Cevap: Âyette kastedilen su, kadının suyunun ve erkeğin suyunun karışımından oluşan sudur. Mesela Allah âyette şöyle buyuruyor: İnsân 2. “Biz insanı karışık bir nutfeden yarattık.”

Alimler bu âyetten şöyle bir çıkarım yapmıştır: “Karışık nutfe, kadının suyunun erkeğin suyu ile karışmasıdır.” [45]

Yine Peygamberimiz bir hadiste şöyle buyuruyor: “Erkeğin suyu beyazdır, kadının suyu sarıdır İkisi birleştiği zaman, …” [46]

Görüldüğü üzere hadis açık şekilde kadının suyunun erkeğinkiyle birleşmesinden bahsediyor. Buna göre iddia yanlıştır.

İddia IX: Hadım edilen kişinin testisleri alınınca sperm üretmediği için değil testosteron hormonu üretmediği için ereksiyon olamaz, erkek içgüdüsü ortadan kalkar, sesi incelir. Hadım edilen köleler genelde saraylarda hizmetçi olarak kullanılır. Amaç sarayda yaşayan kadınlarla ilişkiye girme imkanlarını ortadan kaldırmak (ereksiyon olamadıkları için doğal olarak çocukta yapamazlar) ve erkeklik hissini baskılandığı için daha itaatkar yapmaktır. Bu yüzden Peygamber zamanında testislerden spermin üretildiği bilinmiyordu.

Cevap: Herophilos [47], Celsus [47], Galen [47], Rufus [47], Pisagor [48] gibi Yunan filozofları menînin bir parçasının testislerden geldiğini söylemişlerdir. Yine Yaşlı Plinius ve Anaksagoras menî sağ testisten gelirse, o kişi erkek olur diyip spermin testislerden geldiğini söylemişlerdir. [49-50] Ki bu düşünce Antik Yunan’da yaygındı. [50] Yine Hipokrat menî testisler tarafından üretiliyor demese bile, menînin testislerden geçtiğini söylüyor yani oradan çıktığını söylüyor. [35] Buna göre Peygamber zamanında spermin testislerden de çıktığının bilindiğini çıkartabiliriz ve hadımın bir nedeninin spermin oradan üretilmesi yüzünden olduğunu anlayabiliriz. Peygamberimiz hem Yunanlılardan çaldığını iddia edip, bunu bilmediğini söylemek apaçık bir iki yüzlülük değil midir?

Hem iddiayı kabul etsek bile hiçbir sorun yoktur. Nitekim gördüğümüz gibi âyette hata yoktur.

Kaynaklar:

1.      Mü’min, 40/67.

 

2.      Kurtûbî, Câmiʿli-ahkâmi’l-Kurʾân, Târık, 86/7 tefsiri. Yine bu yorum için bknz: İbn Atıyye, el-Muharrerü’l-vecîz fî tefsîri’l-kitâbi’l-ʿazîz, c. 5, s. 465; Mekkî, el-Hidâye ilâ bulûġi’n-nihâye fî ʿilmi meʿâni’l-Kurʾân ve tefsîrihî ve ahkâmihî ve cümelin min fünûni ʿulûmih, c. 12, 8194-6.

 

3.      Elmalılı, Hak Dini Kur'ân Dili, Târık, 86/7 tefsiri.

 

4.      Vehbe Zühaylî, Tefsirü’l-Münir, c. 15, s. 453-4; Celal Yıldırım, İlmin Işığında Asrın Kur'ân Tefsiri, Târık, 86/7 tefsiri; Sâbûnî, Safvetü't-Tefâsîr, Târık, 86/7 tefsiri, dipnot kısmında.

 

5.      Kurtûbî, a.g.e., Târık, 86/7 tefsiri; İbnü’l-Cevzî, Zadü'l-Mesir fi İlmi't-Tefsir, Târık, 86/7 tefsiri; Celal Yıldırım, a.g.e.,  Târık, 86/7 tefsiri; Elmalılı, a.g.e., Târık, 86/7 tefsiri; Ebû Hayyân el-Endelüsî, el-Bahrü’l-muhît, Târık, 86/7 tefsiri.

 

6.      Drake, R., Vogl, A. W., & Mitchell, A. W. (2009). Gray’s Anatomy for Students E-Book. Elsevier Health Sciences.

 

7.      Netter, F. H. (2014). Atlas of human anatomy, Professional Edition E-Book: including NetterReference. com Access with full downloadable image Bank. Elsevier Health Sciences.

 

8.      İmir, G., Dinç, S., Yenicesu, C., Çetin, M., Yıldız, Ç., Yanık, A., & Güvenal, T. (2007). Dış Gebelik Olgularının Klinik Bulgu ve Tedavilerinin Değerlendirilmesi. CÜ Tıp Fakültesi Dergisi, 29, 113-118.

 

9.      https://www.bilimveyaratilisagaci.com/2017/12/sperm-bel-ile-kaburga-kemikleri-arasindan-atilir/

 

10.   Celal Yıldırım, a.g.e., Târık, 86/7 tefsiri.

 

11.   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Semen

 

12.   https://www.drelist.com/blog/composition-of-human-semen/

 

13.   https://id-static.z-dn.net/files/db8/53fb7b0987c8187b00ffc6041f8b4e05.jpg

 

14.   https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSZBoBMWUluNHAMxWxHAHphP8cYSBWF3Ch0pQ&usqp=CAU

 

15.   https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT8lruVJyCavYuEV9caULdL-_pmWUs5n6g4ag&usqp=CAU

 

16.   https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Vas_deferens

 

17.   https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQKhmo4If04cCknkUnENxm0mk66QylcVXwdlQ&usqp=CAU

 

18.   Mâtürîdî, Teʾvîlâtü’l-Kurʾân, 10/465; El-Hererî, Hadâiku'r-reyhan, 31/339.

 

19.   https://dergi.diyanet.gov.tr/makaledetay.php?ID=32714

 

20.   Beğavî, Hüseyin b. Mes’ud, Mealimu’t-Tenzîl, 4. baskı, Daru Tayyibe Li’n-Neşri ve’t-Tevzi’ Riyad, 1997, VIII, 26.

 

21.   Bakara, 2/187. Benzer ifadeler için bknz: Bakara, 2/197, 222.

 

22.   Daha fazla örnek için belirtilen linkteki ilk tabloya bakabilirsiniz: https://asadullahali.com/2020/01/23/backbone-ribs/

 

23.   Müslim, Câmiʿu’s-sahîh, Radâ, 64; Nesâî, Es-Sünen, Nikâh 15; Ahmed b. Hanbel, Müsned, II/168.

 

24.   Buhârî, Câmiʿu’s-sahîh, Kitâbu'l-Enbiyâ, 1, 3334.

 

25.   Tirmizî, Es-Sünen, Tefsîr, A’râf sûresi, 8, 3075-6.

 

26.   Buhârî, a.g.e., Nikâh, 8, 5073-6.

 

27.   Nuhabül Efkar Fi Tenkîhi Mebâni'l-Ahbâr Fi Şerhi Meâni'l-Âsâr,10/340.

 

28.   Kurtûbî. el-Müfhim, 4/93.

 

29.   Ali Haydar, Sünen-i İbn Mâce Tercemesi ve Şerhi, Kahraman Yayınları: 5/197-198.

 

30.   Hadımlaşma ve testis hakkında diğer âyetler: Levililer, 21/16-23; Yeşaya, 39/7; Yeşaya, 56/3-5.

 

31.   Georges Sidéris, Les villes capitales au Moyen Âge, Sorbonne Yayınları, s. 243.

 

32.   https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Eunuque

 

33.   ANDROUTSOS Georges, La castration à travers les âges, 1993. [İnternetten okuma için: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/BF03034611.pdf]

 

34.   Yaratılış, 35/11.

 

35.   Hipokrat, The Hippocratic Treatises on Generation, on the Nature of the Child, Diseases IV, Çeviren: Walter de Cruyter, 1981, s. 1-2; MEGALOUDİ Fragkiska, L'Andrologie dans la Médecine Hippocratique, 2004. [İnternetten okuma için: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/BF03034923.pdf] 

 

36.   https://isvicredekiisik.blogspot.com/2021/02/kuranda-embriyoloji.html?m=1

 

37.   Kurtûbî, a.g.e., Târık, 86/7 tefsiri.

 

38.   İbnü’l-Cevzî, a.g.e., Târık, 86/7 tefsiri.

 

39.   https://www.bilimveyaratilisagaci.com/2020/03/218-sutun-olusumu-nahl-66/

 

40.   Nesâî, a.g.e., Kasâme, 46, 4853; İbn Hacer el-Askalânî, Bulûgu'l-merâm, Kısas, 1218.

 

41.   https://muflihun.com/nasai:4853

 

42.   https://sunnah.com/urn/2053190

 

43.   Nûr, 24/31.

 

44.   Fahrüddîn er-Râzî, Mefâtîhu’l-gayb, Târık, 86/7 tefsiri; Taberî, Câmiʿu’l-beyân, Târık, 86/7 tefsiri; İbnü’l-Cevzî, a.g.e., Târık, 86/7 tefsiri.

 

45.   İbnü’l-Cevzî, a.g.e., İnsân, 76/2 tefsiri; Fahrüddîn er-Râzî, a.g.e., İnsân, 76/2.

 

46.   Müslim, a.g.e., Hayz, 8, 313a.

 

47.   König, J.,  ‘Ancient Greco-Roman Views of the Testicle in Celsus and Beyond’, 2013. [İnternetten okuma için: http://www.rosetta.bham.ac.uk/issue_13/konig_testicle.pdf]

 

48.   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4213433/

 

49.   https://books.google.co.uk/books?id=gIHBBAAAQBAJ&pg=PA4&lpg=PA4&dq=pliny+the+elder+sperm&source=bl&ots=vf5QSh8T3A&sig=2ibyrPMKgheylRxeztOHRDGSOoI&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjW1KGL-qbLAhXENpoKHW6GAxcQ6AEIIzAB#v=onepage&q=pliny%20the%20elder%20sperm&f=false

 

50.   https://www.greecehighdefinition.com/blog/2021/3/7/the-professor-who-noticed-something-about-the-greek-statues-that-no-one-had-seen-for-2500-years

 

51.   Yine Târık 7’nin açıklamasını şuradan okuyabilirsiniz: http://quranpathmtg.blogspot.com/2018/04/between-backbone-and-ribs.html?m=1

 


 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Nisâ 34: Kadınlar dövülür mü?

Kur'an'da Dünya'nın şekli

Aişe ile Peygamberimizin evliliği