Göğü yere düşmekten korumak ne demektir?

İddia: Hac 65. “Görmüyor musun ki, Allah bütün yerdekileri ve emri uyarınca denizde akıp gitmekte olan gemileri sizin hizmetinize vermiştir. İzni olmaksızın yerin üzerine düşmesin diye göğü O tutuyor. Şüphesiz ki Allah, insanlara karşı çok esirgeyici, çok merhametlidir.”

Gök yeryüzünün üzerine düşemez. Evren Dünya'dan kat kat büyüktür.

Cevap: Allah’ın evreni insanın üzerine düşüremeyeceğine inanan kişi nasıl müslüman olabilir ki? Allah’ın kudreti her şeye yetmektedir. İstediği gibi bunu gerçekleştirebilir.

Biz yine de bilimsel tarafına bakalım. Allah kuantum parçacığı olan gravitonları Dünya’da milyarlarca kez katlayabilir. Böylece dünya tüm gök cisimlerini kendi üzerine çekip hepsinin kendi üzerine düştüğü görüntüsünü verebilir .

Veyahut Yüce Allah gök ve yer bitişik iken onları ayırdım buyuruyor. Buradan yola çıkarsak göğün yer ile birleşmesini önleyen bir mekanizma var. Bu da karanlık enerjidir. Karanlık enerji evreni hızla genişleterek göklerin ve yerin bitişmesine engel oluyor. Fakat kıyamet günü evrenin ağırlığı üstün gelerek evren kendi içine çökecek, buna büyük çöküş adı verilir. Evren çöktükçe kara delikler birleşecek, ve kara delik evrenimizi yutmaya başlar, yuttukça yerle gök tekrar bitişmeye başlar. Yani gök yerle bitiştiği için, Kuran’ın ifadesiyle yerdeki bir gözlemciye göre, gök yerin üzerine düşer.

Evrenimiz çok hızlı genişlemektedir. Bu ivmelenmenin şiddetine kozmolojik sabit diyoruz. Evrenimizin genişleme sabiti o kadar hassas ayarlamıştır ki eğer bu hız 10 üzeri 120’de bir az olsaydı evrenimiz içine çöker, fazla olsaydı da çok fazla genişlediğinden yırtılırdı. İlerde bu oran azalırsa gök ve yer bitişir yani Hac 65'in tabiriyle gök yere düşer.

“Gök yeryüzüne düş­mesin diye onu da tutmaktadır. Yani insanların hayaline göre gök meleklerin yeridir. Melekler de hesapsız bir şekilde olduklarına göre, göğe ağırlık yapmaları ve göğün düşmesi gerekiyor. Fakat buna rağmen düşmüyor. Demek ki onu tutan bir kuvvet vardır. O kuvvet sahibi göklerin bir dengede durmalarını yaratmıştır ve onlar o denge sayesinde durmaktadırlar. Bazı müfessirler “Cenab-ı Hak onu düşmekten tutmuştur demek, onu ihata edici bir şekilde yaratması, ne ağır ne de hafif kılması demektir” dermişlerdir.” [Büyük Tefsiri, Hac suresi, 65. ayet Tefsiri]

“Ne ağır ne de hafif kılması” bu ifade çok ince bir ifadedir çünkü evren’in çökmemesinin sebebi yukarda açıkladığım gibi tamda bu. Eğer biraz daha ağır olsaydı evren içine çökecekti, ama biraz daha hafif olsaydı o zaman şiddetli genişleme yüzünden evrenin dokusu yırtılırdı.

Son cevap ise şu: Eğer Güneş Dünyadan yeterince uzaklaşırsa atmosferdeki gazlar soğuyarak sıvı hala geçer ve böylece Dünya’nın üzerine düşer.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Nisâ 34: Kadınlar dövülür mü?

Kur'an'da Dünya'nın şekli

Ahzâb 51 ve ‘Allah arzunu hemen gerçekleştiriyor’ hadisi