Bakterileri kim yarattı?

 Zariyat 49. “İbret alasınız diye her şeyi çift çift yaratmışızdır.”

İddia: Bakterilerin ve birkaç canlının cinsi yok.

Cevap: Ayette “külli şey’in halekne” geçiyor. Yani “yaratılmış olan her şey”. Ayet canlılardan bahsetmiyor, canlılardan bahsetmek istese “külli şey’in hayy” denilmeliydi, tıpkı Enbiya 30’daki gibi. Sözlüklerde bu kelimeye “pairs” anlamı veriliyor, yani “çift” anlamı, “eş” anlamı değil. Mesela “pairs of socks” türkçede “iki çorap” anlamına gelir.

Müfessirlerde böyle demiştir: “İki tür ve birbirinden farklı iki çeşit yarattık. İbn Zeyd dedi ki: Erkek ve dişi, tatlı ve ekşi ve buna benzer. Mücahid dedi ki: Erkek ve dişi, sema ile arz, güneş ve ay, gece ve gündüz, aydınlık ve karanlık, düzlük ve dağlık, cinler ve insanlar, hayır ve şer, sabah ve akşam ve sesler gibi farklı şeyler demektir.” [Kurtubi Tefsiri, Zariyat suresi, 49. Ayet Tefsiri.]

Vakia 7. “Sizin de üç sınıf olduğunuz zaman.” Bu ayette “sınıf” kelimesi “ZVC” kökünden gelir tıpkı Zariyat 49 gibi.

Taha 131. “Onlardan bazı zümrelere, sırf kendilerini denemek için verdiğimiz dünya hayatının süslerine gözünü dikme! Rabbinin sana verdiği nimet, hem daha hayırlı ve değerli, hem de daha devamlıdır.” Bu ayette aynı şekilde “zümre” kelimesi “ZVC” kökünden gelir.

Yine Sa’d suresinin 57-58. ayetlerinde şöyle geçer: “Bu böyledir, çünkü, bir kaynar, bir de dondurucu su! Tatsınlar onu! Bunun benzeri daha başka nice azap çeşitler!” Ellisekisinci ayette kullanılan “çeşitler” kelimesi Arapça’da “zevc”dir.

Yine Tekvir 7’de erkek-dişi anlamında değil, ruh-beden anlamında kullanılıyor: “Ruhlar (bedenlerle) çiftleştirildiği zaman,” Eğer ayet tüm canlıların erkekli dişili olduğunu söylese peygamber zaten meleklerin cinsi olmadığını biliyordu, bildiği halde niye böyle buyursun? Yine de söylemek isterim ki meleklerin çifti şeytanlardır.

Hem Kur’an’da cinsiyetler, Hucurat 13’te olduğu gibi, “zekerin ve unsa” ile ifade ediliyor. Bizim işlediğimiz ayette bu kelimeler geçmemektedir.

Şimdi çift liste örneği verelim:  Kara deliğin çifti olan beyaz delik. Kara delik evreni delip solucan deliği oluşturur. Bu deliğin çıkışında ise beyaz delik vardır. Elektronun çifti anti maddeden oluşan pozitrondur. [Buna benzer çiftler: Yukarı kuark ve yukarı anti-kuarktır. Yine proton ve anti-proton buna benzer bir çiftir.] Cinsiyetlerde bir çift örneğidir. [Erkek-dişi] Bilim insanları evrende bir karanlık madde olması gerektiğini ve bu karanlık maddenin bildiğimiz maddeden daha fazla olması gerektiğini hesaplamışlardı. Eğer bir karanlık madde varsa (olduğunda şüphe yok) bu karanlık maddeyi de karartan bir parçacık olmalı ve evrendeki karanlığı da bu parçacık sağlamalı diye öngördüler ve bu parçacığa karanlık fotonu (dark photon) adını verdiler. Bu foton türü, normal fotonun çiftidir.

Bilimin söylediğine göre evrenin oluşumu şu şekilde oldu: Big bang patlamasıyla önce evrende sadece enerji oluştu. Enerjiden ise eşit miktarda madde ve antimadde parçacıkları çıktı. Bu parçacıklar birbirinin eşi ve zıttıdır. Birbirleriyle tekrar bir araya geldiğinde yok olurlar. Bilim insanlarının çözemediği mesele ise big-bang patlamasıyla eşit miktarda madde ve antimadde oluştuysa antimaddenin nereye gittiğidir. Bir teoriye göre evrenimiz kadar büyük bir anti madde evreni olması gerekiyor. Böylece evren ve anti madde evren çifti olmuş olur. Anti madde evren varsa, evrendeki her şey çift yaratılmış demektir çünkü insan atomlardan oluşur, çiftinide yukarda belirttik.

Bu dünya, zıtlıklar dünyasıdır. Fakir olanın çifti zengin olandır, ahlaksız olanın çifti ahlaklı olandır, kafirin çifti mümin olandır, ekşinin çifti tatlılıktır, çirkinin çifti güzelliktir, iyiliğin ise kötülüktür. Dağların çifti yanardağlardır. Yanardağların içinde çiftler vardır. Birisi kırmızı volkan (Fransızcada bu isim takılmıştır. Bu volkan tipi sadece lav püskürten yanardağlardır) öbürü de gri volkanlar (kül ve zehirli gazlar püskürten yanardağlardır). Denizlerin çifti kara parçasıdır. Pasif olmanın çifti, aktif olmaktır. Şiddetin çifti yumuşaklıktır. Hastalığında, şifadır. Acının ise tattır, cezanın çifti de sevaptır. Varlığın çifti yokluktur. Yine çift güneşli, güneş sistemleri vardır hatta bazı bilim adamlarına göre bizim güneşimizin de eskiden Nemesis adında bir çifti vardı. [1]

DNA binlerce farklı genden oluşur ve genler baz çiftlerinden oluşur. Baz çifti oluşturmak için, belirli nükleotitleri eşleştirmemiz gerekiyor. Her nükleotit türünün belirli bir şekli vardır, bu yüzden sadece belirli kombinasyonlar sığar. Nükleotitlerin bu "çiftlerinin" sırası, bileşimi ve yönelimi DNA tarafından taşınan genetik bilgiyi kontrol eder. Bir kromozom, tek bir DNA molekül türüyle sıkıca bağlanmış farklı protein türlerinden oluşur. DNA büyük bir uzun (en fazla 1 metre uzunluğunda) amino asit zinciridir. Adımlarla birbirine bağlı bir "çift" spiral iplikçiklerden oluşur. Her adımda kimyasal bileşenlerin bir "çifti" oluşur, sözde nükleotidler. 4 nükleotit vardır. Adenin, Timin, Guanin ve Sitozin sırasıyla A, T, G ve C harfleriyle temsil edilir. Adenin timin ile eşleşir, guanin ise sitozinle.

İnsan 46 kromozomdan oluşur. Kadın yirmi üç çift kromozoma sahiptir. Yani her kromozoma iki defa sahiptir, birisi babadan öbürü anneden gelmedir. İnsan çift gözden, çift ayaktan, çift koldan, çift burun deliğinden oluşur. Bununla birlikte o, âyetteki “her şey” ifadesinin sadece cinsleri değil fertleri de kapsadığını dikkate alarak, burada dış âlemdekiler ile onların zihindeki formlarının uyumlu eşleşmesiyle tecelli eden idrak olayına da işaret bulunduğu yorumunu yapar; her hangi bir şey hakkında meydana gelen şuur hâdisesinde bu ikiliğin kaçınılmaz olduğunu, bu ikilik içinde birleştirilmeden hiçbir şeyin tasdik edilemeyeceğini, tefekkür ve tezekkürde bulunulamayacağını, âyetin sonunda yer alan “ki inceden inceye düşünesiniz” ifadesinin de bunu desteklediğini belirtir. [Elmalılı Tefsiri, c. 6, 4543-4544.]

Süpersimetri de her parçacığın bir çifti vardır: "Süpersimetri Evren’deki bütün parçacıkların onlardan daha ağır olan ve daha yüksek enerji düzeylerine sahip olan süpersimetrik gölge parçacıkları olduğunu söylüyor. Kısacası süpersimetri doğruysa Evren’deki temel parçacık sayısı ikiye katlanmalı (parçacıklar ve süpersimetrik eşleri)." [2] Bu kısa yazı ateist bir bilim sitesine ait olduğu halde yazıda "eş" kelimesi kullanılıyor tıpkı ayetteki gibi. Her parçacığın çifti varsa evrendeki her şey çift şekilde yaratılmış oluyor demektir bu. Birkaç süpersimetrik parçacık örnek verceksem:

Neutrino – Sneutrino;

Photon – Photino;

Higgs – Higgsino.

Kuran, insanların çift cinsiyet halinde yaratıldığını söyler [Kıyamet 39], bitkilerin çift cinsiyet halinde olduğunu söyler [Yasin 36] ama hiçbir yerde bütün canlıların çift cinsiyette olduğunu söylemez. Bitkilerin cinsiyeti konusunda çok miktarda bilimsel makale ve kitaba baktım. Cinsiyetsiz bir bitki keşfedildiğine hiçbir yerde rastlayamadım. Eğer bir gün keşf edilse bile istisnalar genel kaideyi bozmaz, çünkü ayet bize genel bir kuraldan bahs ediyor, her genel kuralın istisnaları olabilir ama istisnalar genel kuralı bozmaz. Bitkiler de hayvanlar gibi erkekten gelen sperm ve dişiden gelen yumurta yoluyla yani tozlaşarak ürerler. Eğrelti otu ve kara yosunları ise hem eşeyli hem de eşeysiz (sporlanma) yoluyla üreyebilirler. [3]

Çiçekli bitkiler çift cinsiyete sahiptir ama cinsiyet organlarının farklı zamanlarda gelişmesi kendi kendini dölleme şansını azaltır. [4] Bitkilerde vejetatif büyüme veya klonal büyüme şekli de vardır, bu üreme için çiftleşmeye gerek yoktur ama yine de bu bitkiler de bir cinsiyete sahiptir. [5] Eşeysiz çoğalmada genetik çeşitlilik sağlanamadığı için bu tür bitkilerin neslinin çabuk tükendiği yapılan araştırmalarda bildirilmiştir. [6] Bunun yanında mantarlarda 36000 değişik cinsiyet vardır. Bu mantarlar da eşleşir ve eşleşerek ürerler. Bu eşleşme hakikati ayet ile uyumludur.

Bakterilerinde kendi içinde çiftleri-zıtları grupları vardır. Hastalık yapmak yönünden bakterinin çifti virüstür. Yararlı probiyotik bakterinin çifti zararlı patojen bakteridir. Oksijenli ortamda yaşayan aerob bakterinin çifti oksijensiz ortamda yaşayan anaerob bakteridir. Kendi enerjisini üreten ototrof bakterinin çifti enerjisini üretemeyen hermotrof bakteridir.

Ayrıca bakteriler çoğalmak için mitoz bölünme yapar ve kromozomlarını çiftler. Yani başka bakteriler bulmak yerine kendi içinde çiftler meydana getirir. Bakteriler ayrıca eşeylide ürerler. İki bakteri yan yana gelerek sitoplazmik köprü oluşturur. Bu köprü ile DNA molekülü birinden diğerine aktarılır, bu olaya konjugasyon denir.

Kısaca ayette mükemmel bir bilimsel mucize var. Bazı çift örneklerini bilmememiz ayetin hatalı olduğunu göstermez. Antimadde örneği bin üç yüz yıl sonra keşfedilmiştir. Bu yüzden "zamanın" çifti hala keşfedilmemiş olması, onun var olmadığı anlamına gelmez. Fakat yinede zaman konusunda şöyle denilebilir: Zamanın zıttı da zamansızlıktır. Kara deliklerde zaman durur mesela. İzafiyet teorisine göre ışık hızına ulaştığında zaman durur. Zaman bir baslangıç ve son demektir. Zamansızlık ezeliyettir. Bunlarda zıt çiftlerdir. Zaman kendi içinde dinamik zaman-izafi zaman diye ayrılabilir. Bu çift yaratılış, Fecr 3’te de geçmektedir: "Herşeyin çiftine de, tekine de and olsun;"

Kaynaklar:



3. http://www.turkcewiki.org/wiki/E%C5%9Feyli_%C3%BCreme

4. Barrett, S.C.J.N.r.g., Evolution of sex: the evolution of plant sexual diversity. Nature Reviews, 2002. 3(4): p. 274.

5. Dorken, M.E., & Van Drunen, W. E. (2010). Sex allocation in clonal plants: might clonal expansion enhance fitness gains through male function?. Evolutionary Ecology, 24(6), 1463-1474. 

6. https://phys.org/news/2010-08-clonal.html

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Nisâ 34: Kadınlar dövülür mü?

Kur'an'da Dünya'nın şekli

Aişe ile Peygamberimizin evliliği