Sonsuz Cehennem zalimlik değil mi? Bir de sırf inanmadı diye sonsuza kadar yakmak?

İddia: Sonsuz Cehennem zalimlik değil mi? Bir de sırf inanmadı diye sonsuza kadar yakmak? 

Cevap: İlk olarak, Allah dilediğini yapabilir. Bu onun bir sıfatıdır. Buna göre Allah niye böyle yapıyor demek saçmadır. Zalimlik hakka tecavüzdür. Her şey Allah’ın olduğuna göre Allah hiçbir hakka girmiyor. Buna göre Allah zalim değil. 

İkinci olarak, Allah’ın tek sıfatı Rahman ve Rahim değildir. Allah’ın Kahhar (kahr eden), Muntekim (cezalandıran) gibi sıfatları vardır. Bunların tecellisi de Cehennem ile olur. Yine Şedîdü'l-Azâb (azabı şiddetli olan) sıfatına sahiptir. Bu sıfatın tecellisi de ancak Cehennem ile olur. Yani Cehennem Allah’ın yapabileceğine zıt değil tam tersi sıfatlarının gereğidir. 

Üçüncü olarak, bu sorunun sorumla sebebi kafirliğin küçük bir şey sanılmasıdır. Yani “inanmamak ne ki?” deniliyor. Eğer tecavüz gibi şeyler sonsuz Cehennemi gerektirseydi bu soru sorulmazdı. Ama bildiğimiz üzere ahlakı Allah temellendirir. Allah da en büyük kötülüğü inkar olarak belirlemiştir. 

Dördüncü olarak, Allah’ın sonsuz azap etmesi beni hiç rahatsız etmiyor. İyi ki kafirler için Cehennem var diyorum. 

Beşinci olarak, Allah imtihan yarattıysa sonsuz Cehennem diye bir cezanın olması gayette mantıklıdır. Diyelim ki böyle bir ceza yok, kim mücadele edecek? İnsanlar mutlak olarak iyiliklerini düşünür. Her durumda bu böyledir. Cehennem olmasa insanlar niye araştırsın? Niye bir iş yapsın? Niye dua etsin? Ama Cehennem olduğunda insan her zaman araştırır çünkü ölüm anından hemen önce bile imanını kaybedebilir. Yani bir imtihan varsa sonsuz Cehennemi hak ettiren bir ceza gereklidir. 

Altıncı olarak, Cehennem olmasa olayı düşünebiliyor musunuz? Bir kişi çıkıp Allah’a küfür ediyor, nankörlük ediyor vs. Ama Allah hiçbir şey yapmıyor. Bu mu doğru olan? Bu durumda herkes Allah ile dalga geçer, onunla alay eder. Zaten eninde sonunda Cennete gideceğiz. Niye dert edelim? 

Yedinci olarak, inkar küçük bir şey değildir. Ben bir buton ile bir şehiri patlatabilirim hatta ve hatta bilim adamlarına göre atomdan küçük olan bir tek Higgs bozonu, dengesiz olduğu anda evreni yok edebilir. Yani küçük bir şey büyük bir felakete yol açabilir. Allah’ı inkar etmek de böyledir. Allah’ı inkar eden kişi nankörlük yapmış oluyor. Ve sayısız nimete karşı nankörlük. İnsanın yaşaması yani sağlıklı olması için ilk başta evren var olmalı, sonra atomlar, galaksiler, Güneş, Dünya, başka hayvanlar, bakteriler vs. 

Yani sayısızca nimet verilmiştir ki Allah âyette şöyle buyuruyor: Nahl 18. “Halbuki Allah'ın nimetini saymaya kalksanız onu sayamazsınız. Şüphesiz Allah, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.” 

İbrahim 7. ayette kafirlerim nankör olduğu söyleniliyor: "Rabbiniz şöyle buyurmuştu: "Andolsun, eğer şükrederseniz gerçekten size artırırım ve andolsun, eğer nankörlük ederseniz, şüphesiz, Benim azabım pek şiddetlidir." 

Kafir bir kişi Allah’a yalancılık isnad etmektedir. Yani kafir hem Allah’a, hem Peygamberlerine iftira atar nitekim Kur’an bu yüzden onlara yalancı adını verir. Kafirler 1 değil 124 bin Peygambere iftira etmiş olur çünkü her Peygamber aynı mesajı iletmiştir o da tevhiddir. Hatta milyarlarca insana da iftira etmiş olmaktadırlar. Sonuçta biz Müslüman olarak tevhidin gerçek olduğunu söylemekteyiz. 

Kafirlik emanete ihanettir nitekim Allah bize akıl vermiştir. Bunun sebebi de ona uymak içindir. Onu bulmaktır. Onu bulmayan kişi aklını kullanmış değildir Yani emanete ihanet etmiş olur. Yine sırf İslam yayılsın diye canlarını, mallarını, zamanlarını, ömürlerini feda eden kişilere haksızlıktır. Bir de Allah’a düşmanlık vardır. Allah kendisine düşman olanı Cennetine mi alsın? 

Kafirlik Allah’a da ihanettir yani anlaşmaya da ihanettir nitekim Allah bizi Kalu Bela’da ona iman etmemizin gerekliliği konusunda bizi şahit tutmuştur. Zaten pek çok ayet kafirlerin anlaşmayı bozduğunu söylemektedir. Yine kafirler Ahirette ne kadar büyük kötülük yaptıklarını anlayacaklar: Secde 12. “Rableri katında başlarını eğerek Rabbimiz, gördük ve duyduk, artık bizi tekrar dünyaya döndür de iyi işlerde bulunalım, gerçekten de adamakıllı inandık dedikleri zaman bir görsen mücrimleri.” 

Bu ayette ne deniliyor? İnkarcılar iyi amel işlemek için Dünya’ya geri dönmek istiyorlar. Bu demektir ki insan “Allah’ın inkarının kötü bir şey olduğunu” bilecektir. 

Son olarak şu âyette Allah’ın zulmetmediğini anlamaktayız: Yûnus 44. “Şüphe yok ki Allah, insanlara hiçbir suretle zulmetmez, fakat insanlar, kendi kendilerine zulmederler.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Nisâ 34: Kadınlar dövülür mü?

Kur'an'da Dünya'nın şekli

Ahzâb 51 ve ‘Allah arzunu hemen gerçekleştiriyor’ hadisi