Allah niye imtihan ediyor? Bildiği halde niye Cehenneme atıyor?

 İddia: Allah insanları niye imtihan ediyor? 

Cevap: Bu soru şu soruları da kapsar: “Allah kafirleri niye yarattı?” 

İlk olarak, Allah’ın imtihan etme sebebi tamamen kendi iradesine bağlıdır. Allah’ın imtihan edememesi kusurdur. Allah imtihan etmese Ateistler derlerdi ki “Allah’ın imtihan etmeye gücü mü yok?” 

İkinci olarak, eğer Allah kafirleri yaratmasaydı ‘mümin’ diye bir kesim olmıyacaktı. Böyle olunca da bir Peygamber veya bir mümin sırf insanlar kendi iradeleri ile Allah’ı inkar ettiği için hakettiği dereceye ulaşamayacak. Yani kafirlerin olmaması müminlere merhametsizlik ve adaletsizlik olurdu. 

Üçüncü olarak, Allah kafirleri o kadar uyarmakta. İnsanlar kendi iradeleri ile Cehennemi seçiyorsa burada sorun insanlarındır. 

Dördüncü olarak, Allah sırf bu iddiaları Ahirette söylemeyelim diye bizi Kalu Bela’da daha önce diriltmiştir. [Araf 172] 

Beşinci olarak, Ateistlerin niye imtihanı eleştirdiğini anlamıyorum. Bir Müslüman olarak bu durum gayette hoşuma gidiyor. İyi ki imtihan ediliyoruz, iyi ki de Cehennem var. Basitçe Ateistler sırf inkar etmek için sebep uydurmaktadır. 

Altıncı olarak, bu soru Adem’in yaratılmasından önce Melekler tarafından sorulmuştur: Bakara 30. “Hani rabbin meleklere, “Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım” demişti. Onlar, “Biz seni övgü ile tesbih ederken ve senin kutsallığını dile getirip dururken orada fesat çıkaracak ve kan dökecek birini mi yaratacaksın?” dediler. Allah “Şüphe yok ki, ben sizin bilmediklerinizi bilirim” buyurdu.” 

Allah burada iddiadaki sorunun hikmetli bir sebep olduğunu söylüyor ama bunu bize bildirmemektedir. Çünkü biz Allah gibi düşünemeyiz. 

Yedinci olarak, bir kafir niye Cehennemi dert ediyor ki? Zaten Tanrı yoksa niye Tanrı’nın onu yapabileceğini dert etsin ki? Yani Cehennem Tanrı var ise sorun olabilir ama yukarda anlattığımız gibi hiçbir sorun yoktur. Gelin bir örnekle pekiştirelim; Ben görünmez bir varlığın sizi gece gelip öldüreceğini söylüyorum. Sizse buna inanmıyor, hatta dalga geçiyorsunuz. Ama aynı zamanda siz “Nasıl olurda bu varlık beni öldürür, neden beni öldürecek, bunu neden yapacak ki? Acaba beni öldürecek mi? Acaba Öldürür mü? Ya ölürsem?” diye sayıklıyorsunuz yani olmadığına inandığı varlığın kendisini öldürmesini ‘sorun’ ediyorsunuz. Bu görünmez varlığa inanmayan kişi zaten böyle bir varlığı kabul etmediği için herhangi bir sorun zaten baştan olmayacaktır. 

Ha eğer olacağına dair kaygıları varsa bu kişi o varlığa hafif hafif inanma eğilimdedir yani onun varlığını kabul ediyor demektir. Ki mantıken böyle bir varlığın zarar verebilmesi için var olması gerekir. İnanan kişi zaten Cennete gidecektir. Yani bu soru tamamen bir saçmalıktır. 

Sekizinci olarak, imtihan olmadan kimin ne yaptığı bilinemez. Öğretmenler niye sınav yapar? Kötüleri iyilerden ayırmak için. Diyelim ki Cehennem yok. Kimin iyilik kimin de kötülük yaptığını bilmenin ne anlamı kalır? 

Dokuzuncu olarak, Cehennemi sorun eden insanlar gitsin intihar etsin. Bu Dünya’da da Cehennem vardır, Cennet de vardır. Peki çoğu insan bu ikisi var diye intihar ediyor mu? Hayır. O zaman niye Ahireti sorun yapıyorlar? Bu iki yüzlülük değil midir? 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Nisâ 34: Kadınlar dövülür mü?

Kur'an'da Dünya'nın şekli

Ahzâb 51 ve ‘Allah arzunu hemen gerçekleştiriyor’ hadisi