7 Kat Gök

Allah Kur’an’da 7 kat göğün olduğunu söylüyor. [1]

Bu göklerin ne olabileceği hakkında pek çok görüş verilmiştir. Kendi görüşümü vermeden önce o görüşlere değinelim.

Atmosfer Görüşü

İlk görüşe göre bu gökler atmosfere işaret ediyor. [2] Bunlar şöyle sıralanmaktadır: Stratosfer, troposfer, termosfer, ozonosfer, iyonosfer, ekzosfer, mezosfer. [3] Bu görüşü Miraç hadisesiyle çürütebiliriz. Nitekim Peygamberimiz bu hadisede bazı geçitler (kapılar) kullanıyor, pek çok Peygamber ile görüşüyor, Beytü’l-Ma‘mûr’u ve Sidretü’l-Müntehâ’yı görüyor. [4] Bunların hiçbirisi atmosferde yoktur. Yine bu hadisede Cebrâil’in geçemeyeceği bir yer var. Cebrâil’in atmosferi geçemeyeceğini, insanlar bile geçmişken, düşünmek hatalıdır. Bu görüşün hatalı olduğuna başka bir delil de Mü’minun 86’dır: “Peki yedi göğün rabbi, yüce Arş’ın rabbi kimdir?” diye sor.”

Allah küçücük olan atmosferi Arş ile niye zikretsin? Arş kadar büyük bir şey ancak çok büyük bir şey ile zikredilir. Hem atmosfer 7 katman değildir. İyonosfer ve ozonosfer iç katmanlardır ama âyette bu 7 göğün birbiri üzerine olduğu söyleniliyor. [5] Bu da bir çelişki ifade ettiği için, kolaylıkça âyetlerin atmosferden bahsetmediğini söyleyebiliriz. Aynı âyette Güneş’in ve Ay’ın bu katmanlar içinde olduğu söyleniliyor. Bunların atmosfer içinde olmadığını biliyoruz. Yine âyetlerde göklerin Kürsi tarafından kuşatıldığı söyleniliyor. [6] Ama atmosferin üzerinde Kürsi değil, uzay vardır. Yine Allah en yakın göğü yıldızlar ile süsledik diyor. [7] Buna göre yıldızlar atmosferde olmalı bu da bir hatadır.

İddia: Âyetteki ‘süslemek’ aldatma anlamındadır yani yıldızlar ister en yakın ister en uzak semada olsun, onlar yine de en yakın semada süslenmiştir. Yani âyet yıldızların atmosferde olduğunu söylemiyor.

Cevap: İlk olarak, iddiada şöyle deniliyor: ‘Yıldızlar ister en yakın ister en uzak semada olsun’, buna göre yıldızlar yine de bu katmanların içinde olmalı.

İkinci olarak, Allah niye ‘en yakın sema’ diyor? Eğer âyetler atmosferden bahsetse ‘7 kat gök süslenmiştir’ denilmeli ama Allah burada sadece bir gök için bunu söylüyor. Yani buna göre yıldızlar illa bir katmanın içinde olmalı, dışında değil.

Gezegen Görüşü

İkinci görüşe göre bu gökler 7 gezegendir. Bu görüş yine Miraç ile, Mü’minun 86 ile, Kürsi âyeti ile, yakın sema âyet ile çelişiyor. Bir başka çelişki de şöyle: Güneş sistemimiz 7 gezegenden oluşmuyor. [8]

Evren İçi 7 Kat Görüşü

Üçüncü görüşe göre katmanlar şöyledir: Güneş sistemi, galaksimiz, yerel grup, başak süper kümesi, kuasarlarla temsil edilen kozmik bant, evrenimiz, evrenimizin kenarı. Bu görüşün de pek çok yanlışı vardır. İlk olarak, bu görüşe göre Dünya’mız evrenimizin ortasına konulmuş oluyor ki bu yanlıştır.

İkinci olarak, bir hadiste Peygamberimiz göğün dalgadan ibaret olduğunu söylüyor sonrakilerin ise farklı olduğunu. [9] Bilime göre tüm evrenimiz dalgadan ibarettir. [10] Bu hadis yukardaki görüşleri de çürütür.

Üçüncü olarak, bu sayılan şeyler 7 gök falan değil. Evren 6 ‘katmanı’ içine alıyor yani işin özü bunlar katman falan değil, bu da birbiri üzerine 7 gök diyen âyet ile çelişiyor.

Dördüncü olarak, sonradan göreceğiz ki Miraç hadisesindeki kapılar solucan delikleridir. Güneş sistemimizde böyle bir şey yoktur.

Beşinci olarak, sayılan katmanlar belirli bile değil. Bu katmanlar kolaylıkla arttırılabilir veya azaltılabilir.

Şahsi Görüşüm (Paralel Evren Görüşü)

Benim görüşüme geçersek: Ben bu 7 göğün 7 paralel evren olduğu görüşündeyim. Bu görüşü şöyle destekliyorum: İlk olarak, âyetlerde ‘yedi gök’ deniliyor yani bu 7 gök birbirinden ayrı olmalı. Bu da paralel evren görüşünü destekler nitekim her gök birbirinden farklı.

İkinci olarak, Enbiyâ 104’te göğün ‘kağıtlar’ gibi dürüleceği söyleniliyor. Yani çoğul bir kelime kullanılıyor buna göre evrenimize paralel olan evrenler (kağıtlar) var.

Üçüncü olarak, Miraç hadisesinde Peygamber gök kapılarını kullanmaktadır. Hadisedeki ‘kapı’ kelimesi özel bir melek tarafından yönetilen aşılmaz bir bariyer olarak kullanılıyor. Cebrâil bile bu kapılardan geçmek için izin istiyor bu da bize bu kapıların normal bildiğimiz kapılar olmadığını gösteriyor. Bilim adamları solucan deliklerinin göğün kapıları olduğunu söylüyorlar. Solucan delikleri paralel bir evrene geçiş yapmayı sağlayan kapılardır. [11-12] Yani Peygamberimiz bu kapıları kullanmıştır.

Bu kapıların solucan deliği olduğuna başka bir delil de Meâric 3-4’tür: “Meâric (yükselme-bükülme yerleri [13]) sahibi Allah tarafından. Melekler ve ruh, elli bin yıla eşit bir gün içinde O'na yükselir.”

Bu âyetlerde Meleklerin bükülme yerlerinden geçtiği söyleniliyor. Bu bükülme yerleri solucan delikleridir nitekim solucan delikleri zamanın ve mekânın bükümü sayesinde oluşur. [11] Buna göre Cebrâil’in Miraç hadisindeki kullandığı kapılar bu bükülme yerleridir.

Dördüncü olarak, yıldızlar bizim göğümüzdedir. Âyet de en yakın göğün yıldızlar ile süslü olduğunu söylüyor.

Beşinci olarak, âyetlere göre bu 7 gök tabaka tabakadır. [5] Paralel evrenler birbiri üzerine 7 katmandır.

Altıncı olarak, Râzî göklerin tabaka şeklinde olduğunu tefsir ederken, onların aynı hizada olması anlamına geldiğini söylüyor. [14] Paralel evren teorisine göre durum tam da böyledir. Bilim adamları bunu bir ekmeğin dilimleri gibi anlatıyor.

Yedinci olarak, Miraç hadisesinden bu 7 göğün birbirinden bağımsız gökler olduğu anlaşılıyor. Eğer birbirinden bağımsız olmasa Peygamber niye kapı kullanıyor? Kapının yanından geçerek de sonraki göğe gidebilirlerdi. Yine Peygamber bir hadiste ilk gök ve ikinci gök arasında 500 yıllık bir mesafe olduğunu söylüyor. [15] Buna göre bu gökler arasında boşluk vardır. Yine tefsirlerde de bu gökler arasında boşluk ve birbirine değmediği söyleniliyor. [16] Yine Allah âyetlerde ‘gökler ve yer ve arasındakiler’ ifadesini kullanıyor. [17] Buna göre gökler arasında gökten farklı bir boşluk var. Bu da bize göklerin yapışık olmadığını kanıtlıyor.

Zar Kozmolojisi

Evrenimizi şu ana kadar en iyi açıklayan sicim (string) teorisi üstüne geliştirilen M (Membrane)-teorisine göre 'brane' adı verilen membrane (zarlar, tabakalar) üzerinde evrenler vardır. Bunlar paralel şekilde, âyetteki gibi tabakalar haline bulunmaktadır. [12] ‘Brane’ adı verilen zarlar birbirine temas etmezler fakat onları bir şey bağlıyor o da gökteki kapılardır.

7 Göğün Bölünmesi

Şimdi başka bir mucizeye geçelim: Enbiyâ 30. “İnkâr edenler, gökler ve yer bitişik iken onları ayırdığımızı ve her canlıyı sudan yarattığımızı görmezler mi? Hâlâ inanmayacaklar mı?”

Bu âyete göre evrenimiz tek bir kütle idi sonra bu kütle ayrıldı. Yani âyetin manası şöyledir: “Evrenler bitişik iken onları 7 göğe ayırdık …”

Geçmiş bir yazımda belirttiğim üzere ‘gökler ve yer’ ifadesi mecazen ‘evren’ demektir. [10] Yani bu durumda yer yediye ayrılmıyor. Sadece evren ayrılıyor. Bunun böyle olduğuna başka bir delil de Bakara 29’dur: “O Allah’tır ki, yeryüzündeki herzeyi sizin için yarattı. Sonra göğe yöneldi. Onları yedi kat olarak düzenledi. O, her şeyi en iyi bilendir.”

Bu âyete göre gökler sadece bir katmandı yani bir ana gök vardı sonradan Allah bunları 7 göğe ayırdı. Böyle bir olayı hiçbir teori açıklamamaktadır. Bilim adamları evrenin başlangıcı hakkında pek çok teori öne sürmektedir ama Kur’an’dakini hiçbir bilim adamı söylememektedir fakat bu olaya benzer teoriler vardır. Bu konuda şöyle buyruluyor: “Peki ya yaşadığımız evren başka bir evrenden doğduysa, tıpkı musluğun ağzından damlayan bir su damlası gibi ondan kopmuşsa? Bu teoride bütün evrenlerin, 5 boyutlu anti-de Sitter uzayında yüzen ve zaman boyutuyla birlikte 4B olan hiper küreler olduğunu kabul ediyoruz. Öyle ki bu küreler tıpkı su kabarcıkları gibi kaynayabilir ve içinde bulunduğumuz evren de bu tür bir ana evrenden kopan daha küçük bir kabarcık olabilir.” [18-19]

Yine kaotik şişme adlı bir teoriye göre evren şöyle var olmuştur: “Teoriye göre; her biri bir evren olan enflasyonist baloncukların bitmeyen bir ilerleyişi ve bunların her biri sonsuz birçok evrede daha fazla şişirici baloncuklar doğurur.” [18-19]

Peki evren nasıl 7’ye bölünmüştür? Bunu daha iyi anlamak için enflasyon nedir onu bilmek gerek. Kozmik enflasyon, Big Bang paradigmasına uyan kozmolojik bir modeldir ve bu sırada gözlemlenebilir evreni içeren evrenin bir bölgesi, oldukça büyümesine izin verecek çok şiddetli bir genişleme aşamasıdır. Enflasyona maruz kalınan çağ büyük patlamadan 10 üzeri -36 saniye sonra 10 üzeri -33 ile 10 üzeri -32 saniyeleri arasında sürdü. [20]

Andreï Linde ve ekibine göre ‘takyonik ön ısıtma’ olarak bilinen fenomen, anlık bir simetrik kırılmaya yol açtı. Çok üstün bir hızla bu kırılma kabarcık evrenler oluşturdu. [21] Bu da enflasyondan hemen sonra olmuştur.

Kaynaklar:

1.      Bakara, 2/29; İsrâ, 17/44; Mü’minun, 23/86; Fussilet, 41/12; Talâk, 65/12; Mülk, 67/3; Nûh, 71/15; Nebe, 78/12.

 

2.      https://www.bilimveyaratilisagaci.com/2018/01/yedi-tabaka-gok-var-midir/

 

3.      https://tr.wikipedia.org/wiki/D%C3%BCnya_atmosferi

 

4.      Buhârî, Bed’ü’l-Halk, 6; Enbiyâ, 22, 43; Menâkıbu’l-Ensâr, 42; Müslim, Îman, 264; Tirmizî, Tefsîr 94, Deavât 58; Nesâî, Salât, 1; Ahmed, V, 418.

 

5.      Nûh, 71/15.

 

6.      Bakara, 2/255.

 

7.      Fussilet, 41/12.

 

8.      https://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCne%C5%9F_Sistemi

 

9.      Celal Yeniçeri, “Uzay Ayetleri Tefsiri”, “Maddelerin Ve Bazı Canlı, Cansız Nesnelerin Yaratılması Maddelerde Bölünme Ve Çoğalıp Çeşitlenme”.

 

10.   https://isvicredekiisik.blogspot.com/2021/02/evrenin-yaratls.html

 

11.   https://khosann.com/hiperkup-evren-uc-boyutlu/

 

12.   Kerem Cankoçak, “Başka dünyalar” var mı?” adlı makale. [İnternetten şuradan okuyabilirsiniz: https://web.itu.edu.tr/~kcankocak/docs/Coklu-evrenler-kerem-cankocak.pdf]

 

13.   Lane’s Arabic-English Lexicon, s. 2049; Hans Wehr Dictionary, s. 704.

 

14.   Râzî, Nûh, 71/15 tefsiri.

 

15.   Tirmizî, Tefsir, 57:1; Müsned, 8472.

 

16.   Celâleyn, Nûh, 71/15 tefsiri; Tefsirü’l-Münir, c. 15, s. 13.

 

17.   Secde, 32/4.

 

18.   https://khosann.com/buyuk-patlama-oncesinde-ne-vardi/

 

19.   https://beyinsizler.net/buyuk-patlama-dan-once-ne-vardi/

 

20.   https://tr.wikipedia.org/wiki/Enflasyon_(kozmoloji)#:~:text=Fiziksel%20kozmolojide%20kozmik%20enflasyon%2C%20kozmolojik,10%E2%88%9232%20saniyeleri%20aras%C4%B1nda%20s%C3%BCrd%C3%BC.&text=Enflasyon%20teorisi%201980%27li%20y%C4%B1llar%C4%B1n%20ba%C5%9Flar%C4%B1nda%20geli%C5%9Ftirilmi%C5%9Ftir.

 

http://www.astrosurf.com/luxorion/cosmos-inflation4.htm

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Nisâ 34: Kadınlar dövülür mü?

Kur'an'da Dünya'nın şekli

Aişe ile Peygamberimizin evliliği